اهمیت زعفران در هنگام پخت غذا چیست؟

ایمنی و سمیت زعفران برای انسان به عنوان غذا اگرچه مطالعات مختلف سمیت و ایمنی زعفران قائنات مشهد را در مدل‌های حیوانی و انسانی بررسی کرده‌اند، زعفران پوشال مشهد اما هنوز دوز مطمئنی برای آن تعیین نشده است.
در آزمایشات حیوانی با موش، تجویز خوراکی عصاره زعفران نشان داد که مقدار LD50 از 4120 میلی گرم تا 5 گرم بر کیلوگرم متغیر بوده و غیرسمی است.
علاوه بر این، به دنبال تزریق داخل صفاقیn از عصاره کلاله زعفران و کلاله در موش صحرایی، مقادیر LD50 به ترتیب 1.6 و 6 گرم در کیلوگرم گزارش شد.

بنابراین، بر اساس این یافته‌ها، عصاره زعفران زعفران مصطفوی شیراز ممکن است در آزمایش‌های حیوانی غیرسمی باشد.

زعفران

اگرچه هیچ گزارشی در مورد مصرف روزانه قابل قبول زعفران در رژیم غذایی در انسان وجود ندارد، اما دوز کشنده آن تقریباً 20 گرم است.

علاوه بر این، گزارش شده است که زعفران به دنبال مصرف خوراکی بی خطر است یا سمیت کمی در انسان دارد.

با این حال، هیچ گزارشی در مورد ایمنی زعفران به عنوان یک منبع غذایی وجود ندارد.

بنابراین، این بخش ایمنی و سمیت زعفران را بر اساس چندین آزمایش بالینی و کاربردهای درمانی بررسی می‌کند.

برای بررسی اثرات تعدیل کننده ایمنی، 100 میلی گرم قرص زعفران به مدت شش هفته به بزرگسالان سالم تجویز شد.

نتایج حاکی از فعالیت های تعدیل کننده سیستم ایمنی موقتی بدون هیچ گونه عوارض جانبی بود.

علاوه بر این، تعداد کمی از مطالعات انجام شده بر روی انسان های سالم یا زنان باردار گزارش داده اند که زعفران در دوز بالاتر از 200 تا 400 میلی گرم در روز یا 4 گرم در روز  گزارش شده است.

در هیچ یک از این مطالعات عوارض جانبی مشاهده نشد.

برخی از مطالعات بیماران را در معرض دوزهای بالای 30 میلی گرم زعفران در روز به مدت 16 تا 22 هفته برای درمان بیماری آلزایمر قرار داده اند.

. عوارض جانبی جدی مشاهده نشد.

با این حال، تعداد کمی از مطالعات قدیمی (قبل از سال 1925) مشکلات گوارشی و خونریزی را در نتیجه مصرف 1.2 تا 2.0 گرم زعفران نگین قائنات گزارش کرده اند.

طبق مطالعه دیگری، عوارض جانبی مانند سقط جنین، مشکلات گوارشی، خونریزی از رحم و مخاط معده و سرگیجه پس از مصرف بیش از 10 گرم زعفران در روز 21 گزارش شد .

با این حال، عوارض جانبی مشاهده شده در این مطالعات متناقض بوده است. در مطالعه ای که در آن 4 گرم در روز برای زنان باردار تجویز شد، این امکان وجود دارد که جایگزین هایی مانند Colchicum autumnale به جای زعفران استفاده شده باشد.

علاوه بر این، میزان سقط جنین به طور قابل توجهی در زنان باردار در معرض زعفران گزارش شده است.

انجمن فرآورده های گیاهی آمریکا زعفران را به عنوان کلاس 2b طبقه بندی می کند، به این معنی که باید از مصرف دوز بالا یا مصرف طولانی مدت در دوران بارداری خودداری شود.

آگاهی از اطلاعات آلرژی غذایی قبل از مصرف زعفران مهم است.

تا جایی که ما می دانیم، تنها یک مورد از حساسیت به زعفران گزارش شده است .

با این حال، به گفته لوکاس و همکاران، خطر ابتلا به آلرژی بسیار کم است.

با توجه به سابقه طولانی مصرف زعفران سرگل سحرخیز و همچنین استفاده از آن به عنوان ادویه و رنگ و طعم دادن به غذا، عوارض جانبی ناشی از واکنش های آلرژیک به زعفران نادر است.

  • منابع:
    1. Saffron (Crocus sativus L.) as a valuable spice and food product: a narrative review
  • تبلیغات: 
    1. نمایش ظروف مسی ایرانی در موزه لوور پاریس
    2. مواد مخدری که با سود پرک ساخته می شود
    3. چطور با شکر ماسک بسازیم
    4. تمیز کردن سم گوسفند با اسکاج